fbpx

MMA | Sambo volwassenen en 12+

75

minuten

Niveau: Zeer zwaar

MMA | Sambo

Mixed Martial Arts (MMA)

Mixed Martial Arts, meestal afgekort tot MMA, (en Engels voor: gemengde gevechtskunsten) is een sport die zich richt op het combineren van technieken uit verschillende vechtsporten, zoals worstelen (grappling), judo, kickboksen, boksen en jiujitsu. Deze combinatie heeft als doel het vormen van de meest effectieve vechtsport voor een in theorie vrij gevecht.

IJzersterke combinatie

Mixed Martial Arts is een van de snelst groeiende sporten in de wereld. In 1993 veranderde de Ultimate Fighting Championships voor altijd de vechtsportwereld door een toernooi te houden waar de beste vechtsporters tegen elkaar uitkwamen. Het toernooi was opgezet om de aloude vraag te beantwoorden: “Welke (ongewapende) vechtsport is het meest effectief in echte situaties zonder regels?”
Inmiddels is het 15 jaar later een algemeen geaccepteerde gedachte dat een combinatie van Muay Thai, Braziliaans Jiu-Jitsu, Boksen en Worstelen een sterke fundering is voor het vechten in een ongereglementeerde situatie.
Een complete vechter is iemand die kan vechten op de 4 basisgebieden van het gevecht: vechten met grotere gevechtsafstand (trappen, stoten), het clinchgevecht (grijpen, kniestoten), neerhalen (naar de grond brengen) en het grondgevecht (waarbij men blijft stoten of d.m.v. een klem of verwurging overgave van de tegenstander afdwingt).

MMA wedstrijden

In wedstrijdvorm is van een daadwerkelijk ” vrij gevecht “ nooit sprake in MMA. Als buitengewoon gevaarlijk bekend staande handelingen zijn verboden. Per MMA bond verschilt de lijst met onreglementaire technieken op bepaalde punten. Dit heeft vaak te maken met nationale regelgeving. Veelal hebben de deelnemers zich in hun eigen discipline langdurig bekwaamd en zien een uitdaging in het treffen met vechters uit andere disciplines.
Het grote verschil met “gangbare” vechtsporten is dat veel geoorloofd is, van stoot- en traptechnieken, elleboog- en knietechnieken, tot klem- en wurgtechnieken. Voor de wedstrijdsport zijn er regels ingevoerd voor de veiligheid van de deelnemers. Net zoals bij onder meer het boksen, wordt bij wedstrijden onderscheid gemaakt op basis van verschillende gewichtscategorieën en op basis van wedstrijdervaring (klasse N, C, B, A). Een scheidsrechter, dokter en uiteraard de trainers uit beide kampen zien toe op een goed verloop van de wedstrijd. De wedstrijden duren meestal drie ronden (variërend van drie tot tien minuten elk) en worden niet zelden beslist door een snelle knock-out of tap-out (aftikken).

Sambo

Sambo is een universele martial art en vrij nieuw in Nederland. Het is gebaseerd op vele sporten en nationale worstel stijlen, evenals diverse zelfverdediging systemen zoals het oude judo, wostelen, BJJ, grappling, kickboksen etc.

Combat-Sambo

Een variant op het Sambo is het Combat-Sambo. Hierbij zijn niet alleen de werptechnieken en verschillende controle technieken op de grond toegestaan, maar ook het stoten en trappen. Sambo Combat is meer richting het MMA. Hieraan zijn wel strikte regels verbonden.

Sambo Kleding

Sambo kleding bestaat uit judojas, korte broek en schoentjes. Bij Combat-Sambo komen hierbij nog scheenbeschermers, MMA gloves en een helm bij.

Sambo Eindhoven

Sinds enige tijd heeft Sportcentrum Elhatri een Sambo/Combat-Sambo team genaamd Sambo Eindhoven. Een aantal sporters bij Elhatri heeft de weg naar het Sambo al gevonden en zijn op weg om aansluiting te vinden bij het Nationaal team.

Op dit moment is er op woensdag van 18.30 tot 19.45 MMA/Sambo/Combat-Sambo training . Bij meer belangstelling zullen er meer trainingen bijkomen.

De eerste les is gratis!

Wil je ontdekken of MMA/Sambo iets voor jou is? Probeer het !