Inloggen Registreer

Stage Marc Stevens 24-10-2015

PDFAfdrukkenE-mailadres

EINDHOVEN – Onder de bezielende leiding van Sensei Marc Stevens werd in de dojo van Budosporten Elhatri alweer de 20e karatestage verzorgd. Misschien lag het aan het feit dat het hersfstvakantie was, misschien was het te lang geleden dat Sensei Stevens onze dojo aandeed, maar de opkomst was overweldigend. De matten waren rijendik gevuld. Van wit tot en met zwart en van jong tot oud(er) deden de lessen mee.  Er waren mensen van binnen en buiten Budosporten Elhatri en mensen van binnen en buiten Nederland gekomen.

Deze keer geen spectaculaire kata’s en uitgebreide bunkai’s, maar een stage die bij alle drie de trainingen draaide om het martial arts principe Renma*. Het polijsten van technieken door het niet aflatend trainen en bewust verbeteren. Lage banders moeten het karate op de juiste manier aanleren en hoge banders moeten het goede voorbeeld geven. Om op niveau te komen en te blijven moet er kritisch gekeken worden naar de uitvoering van technieken, het toepassen van technieken en zaken zoals gevechtsafstand.

En hoewel het draaide om de basis en de opdrachten simpel leken, waren de deelnemers onophoudelijk geboeid door de aanwijzingen en de oefeningen gegeven door Sensei Stevens.

Sensei Stevens haalde de uitspraak aan dat de relatie van sensei en leerling is als die van naald en draad. Als de naald geen spanning op de draad houdt kan de draad niet vooruitkomen/volgen. De sensei is een gids, die moet weten waar de reis naar toe gaat en informatie heeft die up-to-date is. Een sensei moet leerlingen aansporen en stimuleren om door te zetten. Niet als een vader  zeggen: “Stop maar”, bij het eerste pijntje. Spieren moeten werken om sterker te worden. Als je je spieren niet voelt, dan train je ze niet.

In de eerste twee trainingen werden aan de hand van de heians en kihon de basistechnieken gepolijst. Heel veel basisprincipes kwamen aan bod: Het behouden van de balans voor en na een trap. Het schatten van een goede ma’ai, het draaien op de hak, het aanhalen van een goede verdediging. In de derde training deden we verschillende oefeningen met een basis  kata die een combinatie is van Taikyoku Shodan, Nidan en Sandan; genaamd Taikyoku. Door een kata URA (in spiegelbeeld) uit te voeren, word je je bewust van de draaiingen. Ook met een combinatie in 8 richtingen met gedan barai en gyaku tsuki waren er een legio aan mogelijkheden om de basisprincipes met en zonder partner te trainen en te verbeteren.

“Als je trainingspartner jou aanvalt en je per ongeluk  raakt, dan zou je diegene moet bedanken. 
Dan moet je je beseffen dat je verdediging er niet was, maar de aanval wel. Dan pas
kun je daarin groeien. “

Dat het de 20e stage door Sensei Marc Stevens was liet Sensei El Hatri niet onopgemerkt voorbij gaan. Sensei Marc kreeg een fotoboek aangeboden met foto’s van de afgelopen 19 stages samen met een fijne fles wijn en een doos chocola.

Wat het meest bijblijft van de stages van Marc Stevens is dat je echt terug gaat naar het pure karate. Zelfs de meest ‘simpele’ technieken worden weer een uitdaging, omdat je, zeker als je de zwarte band hebt, ze perfect wil uitvoeren. Zoals het naar voren stappen met een stoot. Waarbij je voorste voet van je zenkutsu dachi niet eerst naar buiten mag draaien, zonder omhoog te komen tijdens de beweging. Iets waarvan de meesten zich bewust zijn, maar te vaak toch nog doen. Door daarop weer scherp te worden en het belang ervan in te zien, daagt uit. Zo kan een training voor de witte band nog een uitdaging worden voor de zwarte band door de constante zoektocht naar zelfperfectie in karate.

 

(Bovenstaande is een combinatie van de verslagen geschreven door Fatima El Hatri, Sensei El Hatri, Aagje Evers en Tanja van Achterberg)

 

 

*RenMa:

REN = trainen, harden, cultiveren, verbeteren

MA = polijsten, verfijnen

Betekenins (kort) – Het cultiveren en het bereiken van perfectie door volhardend trainen

Gedetailleerde betekenis - Het klassieke gezegde - "Oefening baart kunst" lijkt hetzelfde te betekenen als Renma, Renma heeft echter een veel diepere betekenis, in het bijzonder voor de karateka die bloedserieus zijn over hun training, ontwikkeling en prestatie. Renma herinnert ons eraan dat perfectie bereiken in martial arts, of elke andere biomechanische inspanning, vereist een ijverig en niet aflatend temperen, polijsten en vedrfijnen. Dit vereist een bijna bovenmenselijke houding en inspanning van de student.

 

Renma is niet voor de snel ontmoedigden of degenen die op zoek zijn naar sluiproutes. Renma is een houding van mensen met een oprecht verlangen om uit te blinken en perfectioneren van hun vaardigheden voor de daadwerkelijke en praktische gevechtstoepassingen. Renma is de superieure training methode die in de elite martial wetenschappen om optimale resultaten te archiveren. Renma is waar alle leerlingen voortdurend naar moeten streven en aan herinnerd worden. Ren herinnert ons eraan dat er een enorm verschil tussen oefenen en training - een zeer krachtige besef dat je zal transformeren. Renma vraagt extreme discipline


Voeg deze pagina toe aan: