Inloggen Registreer

Stage Sensei Hubert Laenen, Vitale drukpunten 03-12-2016

PDFAfdrukkenE-mailadres

Stage Sensei Hubert Laenen, Vitale drukpunten

Op 03-12-2016 kwam Sensei Hubert Laenen naar Eindhoven om een 3 uur durende stage te geven over de vitale drukpunten. De 3 uur werd verdeeld over 2 lessen van 1,5 uur met een pauze ertussen.

Als beginnende karateka vond ik het wel interessant dat er deze stage werd gegeven. Ik had er nog nooit van gehoord, en wist natuurlijk nog helemaal niet waar het precies over zou gaan en wat ik me daarbij voor moest stellen.

Daarom vond ik het wel heel fijn dat Sensei Hubert Laenen begon met uitleg. Het was wel heel veel informatie vooral als je er nog geen verstand van hebt, maar ik vond het wel heel interessant om de achtergrond te weten te komen. De praktijk vind ik moeilijk uit te leggen, vandaar wat over de uitleg die we gekregen hebben en mijn ervaringen tijdens het oefenen.

Het is eigenlijk een studie van de vitale punten met als doel aanvallen effectiever te maken. Het leren van alle kennis over de anatomie van het menselijk lichaam is een belangrijk deel, en blijkt eigenlijk al een studie op zich te zijn. We leerden in welke richting we bepaalde drukpunten moesten raken, maar ook dat er bepaalde volgorden gebruikt kunnen worden om een tegenstander uit te schakelen of te controleren. Maar het belangrijkste was wel dat je de juiste druk gebruikt. Je moet het drukpunt natuurlijk niet te zacht raken want dan werkt het niet. Maar je mag absoluut ook niet teveel druk gebruiken, want dat kan ook heel gevaarlijk zijn. Dus het gebruik van de juiste hoeveelheid druk op zo’n punt is belangrijk.

 

Waar het op neer kwam: door op een bepaalde manier gebruik te maken van de drukpunten, worden de onderliggende spieren, zenuwen etc gemanipuleerd met als doel het lichaam te verzwakken, zodat je de andere persoon kunt uitschakelen of onder controle kunt houden. Wat ik heel interessant vond om te ervaren, was dat je lichaam automatisch reageert door bepaalde spieren en zenuwen te ontspannen en anderen weer aan te spannen, zonder dat je daar controle over hebt.

Wat ik ook gemerkt heb, is dat er geen verdediging aan te pas komt, zoals bij Karate. Alle technieken zijn gericht als aanval. En dan merk je pas echt dat het heel belangrijk is dat je de juiste kennis hebt van die drukpunten en wat het raken van die punten met iemand doet. Het was heel apart voor mij om te zien dat je met de juiste kennis van het lichaam een tegenstander kan controleren of overmeesteren zonder gebruik te maken van veel kracht en energie.

Aan het einde van de 3 uur durende les, heeft Sensei A. Elhatri zijn 3e Dan in ontvangst mogen nemen in deze stijl. Het was heel mooi om dat mee te mogen maken. Daarna hebben we nog een groepsfoto gemaakt, en was de les echt afgelopen.

Voor mij waren die 3 uur echt te snel voorbij. Maar het was heel erg interessant en leerzaam. Wat wel duidelijk is, is dat er voor mij nog zoveel te leren valt. En dat maakt alles juist leuk.

 

 

 

 


Voeg deze pagina toe aan: