Inloggen Registreer

Kyusho Jutsu Seminar o.l.v. Sensei Hubert Laenen 1/3

PDFAfdrukkenE-mailadres

EINDHOVEN - Kyoshi Hubert Laenen is expert in het gebruiken van drukpunten in een gevecht. Bij shiatsu en acupunctuur worden de punten op de energiebanen in ons lichaam gebruikt om ons te stimuleren. Bij Koryu Karate Jutsu wordt gebruik gemaakt van dezelfde drukpunten om een tegenstander uit te schakelen. Reacties op een slag op een drukpunt of duwen op een drukpunt zijn instinctief. Het bewerken van het drukpunt doet pijn en om de pijn te ontwijken gaan je spieren verslappen. Als je weet waar de drukpunten in het mensenlijk lichaam zijn en je weet in welke richting je er druk op moet zetten om maximale pijn te bereiken, kun je dit zeer effectief inzetten in een gevecht. Het gebruiken van drukpunten is anders dan het gebruik maken van de mechanische kenmerken van gewrichten. In het laatste geval wordt een gewricht zo ver gebogen dat het maximum bereikt wordt. Dit is overigens eveneens pijnlijk en effectief. Zondag 5 maart kwam sensei Hubert naar Budosporten El Hatri om zijn kennis omtrent het gebruiken van drukpunten in een gevecht te delen. Diverse karateka’s, Krav Maga beoefenaars and Aikido beoefenaars waren er om te oefenen en te leren.

Het eerste drukpunt, waarop we gingen oefenen, ligt op de 5e positie op de longmeridiaan – oftewel: long-5. Het zit aan de binnenkant van de elleboog. Een slag op dit punt heeft een negatief effect op de longen. Om het punt goed te raken moet de druk naar beneden worden uitgeoefend. In karate wordt het drukpunt long 5 geraakt bij het verdedigen tegen een stoot. Vervolgens kun je een klem zetten om de arm van je aanvaller en je tegenstander naar de grond werken.

De tweede set drukpunten, waarop we geoefend hebben, zitten aan de zijkant van het gezicht. Maag 5 en 6 zitten aan de zijkant van de kaak en moeten met druk naar beneden worden bewerkt. Dikke Darm drukpunten vind je op de keel en in karate worden die met een shuto naar de hals geraakt.

Er zijn massa’s andere drukpunten en op het internet is er veel over te vinden. Ook aan de binnenkant van het onderbeen zitten drukpunten. Een slag hierop is zeer effectief als de drukpunten loodrecht op het been worden geraakt.

Sensei Hubert heeft de drukpunten gedemonstreerd met  de hulp van een aantal moedige assistenten. De zeer ervaren sensei weet drukpunten zeer effectief te raken en Jurgen, Geert en Johan, die om de beurt als een soort piñata fungeerden, hebben behoorlijk wat pijn gehad. Iedereen die wel eens persoonlijke uitleg heeft gehad van Sensei Hubert, weet dat Jurgen, Geert en Johan heel wat te verduren hebben gehad. Er was dan ook veel respect voor alledrie. Van kijken alleen leer je onvoldoende, dus iedereen heeft flink geoefend. Drukpunten bij anderen vinden en op de juiste manier raken is leerzaam. Geraakt worden is leerzaam en pijnlijk.

Sensei Hubert had een paar algemene tips met betrekking tot vechten. Tip 1: “Houd het kortbij”. Dat wil zeggen: Houd de techniek dicht bij je eigen lichaam om effectief te zijn. Tip 2: “Zet u dicht”. Zorg dat je zelf beschermd bent. Kruis je benen zodat je niet in het kruis getrapt kunt worden en zorg dat je vitale delen niet geraakt kunnen worden. Ten slotte: “uw gezicht zit vol drukpunten”. Dat betekent dat je met een vlakke hand of een deel van je hand altijd wel een drukpunt raakt.

Het was zoals altijd erg leerzaam. Ondanks de pijnlijke momenten hebben we zeer veel gelachen. Ook op de foto’s zul je naast concentratie ook veel plezier in onze gezichten kunnen zien. Sensei Hubert komt op 13 mei en 17 juni nog een keer. Laat deze gelegenheden om op een hele andere manier naar karate technieken te kijken niet aan je voorbij gaan!!! Ik kijk er in ieder geval al naar uit.


Voeg deze pagina toe aan: