fbpx

Dat is handig

Kata's

De stijlvormen van Shotokan karate

In deze lijst staat Taikyoku shodan er niet bij aangezien dit geen officiële Shotokan Kata is maar een trainings kata bedoeld om de standen aan te leren.

1) Heian Shodan (Peaceful Mind)


Heeft als originele naam Pinan Nidan. Gemaakt door Y. Itosu voor beginners in 1905. Heian is een afkorting voor heian-antei (vrede en kalmte).
Nodig voor examens 7 de Kyu (geel), 2 de Kyu (bruin), 1 ste Kyu (bruin), 1ste Dan (zwart)

Heian Nidan (Peaceful Mind)


Heeft als originele naam Pinan Shodan. Gemaakt door Y. Itosu voor beginners in 1905. Heian is een afkorting voor heian-antei (vrede en kalmte).Nodig voor examens 6 de Kyu (orange), 2 de Kyu (bruin), 1 ste  Kyu (bruin), 1ste Dan (zwart)

Heian Sandan (Peaceful Mind)


Heeft als originele naam Pinan Sandan. Gemaakt door Y. Itosu voor beginners in 1905. Heian is een afkorting voor heian-antei (vrede en kalmte).Nodig voor examens 5de Kyu (groen), 2 de  Kyu (bruin), 1ste Kyu (bruin), 1ste Dan (zwart)

Heian Yondan (Peaceful Mind)


Heeft als originele naam Pinan Yondan. Gemaakt door Y. Itosu voor beginners in 1905. Heian is een afkorting voor heian-antei (vrede en kalmte).Nodig voor examens 4de Kyu (blauw), 2de Kyu (bruin), 1ste Kyu (bruin), 1ste Dan (zwart)

Heian Godan (Peaceful Mind)


Heeft als originele naam Pinan Godan. Gemaakt door Y. Itosu voor beginners in 1905. Heian is een afkorting voor heian-antei (vrede en kalmte).Nodig voor examens 3de Kyu (bruin), 2de Kyu (bruin), 1ste Kyu (bruin), 1steDan (zwart)

Tekki Shodan (Horse Riding or Iron horse)


Erg oude Shuri-te kata. Ook naihanchi genoemd.Nodig voor examens 3de Kyu (bruin), 2deKyu (bruin), 1ste Kyu (bruin), 1ste Dan (zwart)

Tekki Nidan (Horse Riding or Iron horse)


Gemaakt door Y. Itosu met als model Tekki Shodan.Nodig voor examen 2de Dan (zwart)

Tekki Sandan (Horse Riding or Iron horse)


Gemaakt door Y. Itosu met als model Tekki Shodan. Nodig voor examen 3de Dan (zwart)

Bassai Dai (Bassai – To penetrate a fortress. Dai – big/large)


Eén van de oudste kata’s, wordt ook Patsai, Patasai of Passai genoemd. Gewoon in verschillende in vele stijlen en kan teruggevonden worden tot in het oude Oyadomari. Nodig voor examens 2de Kyu (bruin), 1ste Kyu (bruin), 1ste Dan (zwart)

Bassai Sho (Bassai – To penetrate a fortress. Sho – small)


Eén van de oudste kata’s, wordt ook Patsai, Patasai of Passai genoemd. Gewoon in verschillende in vele stijlen en kan teruggevonden worden tot in het oude Oyadomari.

Kanku Dai (Kanku – To look at the sky. Dai – big/large)


Oude Shuri-te kata. Deze kata komt voor in verschillende karate stijlen. Origineel genoemd naar Kung Siang Chun (Koshokun in het Japans), een Chinese afgezant tijdens de Ming-dynasty. Wordt ook wel Kwanku, Koshokun en Kushanku genoemd.

Kanku Sho (Kanku – To look at the sky. Sho – small)


Oude Shuri-te kata. Deze kata komt voor in verschillende karate stijlen. Origineel genoemd naar Kung Siang Chun (Koshokun in het Japans), een Chinese afgezant tijdens de Ming-dynasty. Wordt ook wel Kwanku, Koshokun en Kushanku genoemd.

Jion (Named for either the famous Buddhist temple Jion-ji or the Buddhist saint Jion)


Oud Tomari-te kata, waarschijnlijk uit de Jion tempel in China naar Tomari gebracht. Wordt getraind in Shotokan en Wado-Ryu.Nodig voor examen 2de Dan (zwart)

Jitte (Jutte) (Ten hands)


Een Tomair-te kata dat getraint kan worden met een stok in de handen. Hedendaags is de “lege hand”-versie uniek voor het Shotokan. Nodig voor examen 3deDan (zwart)

Empi (Flying swallow)


Oude kata die origineel Wanshu heet en terug te vinden is tot in de 18e eeuw. Overgebracht van Sanaeda en Matsumora naar Sokon Matsamura. Werd uitsluitend in Tomari getraind