Boksen 14+

Boksen 14+

75

minuten

Niveau: Gemiddeld

Boksen is een tactische vechtsport waarbij inzicht, coördinatie van voeten, ogen en handen, en conditie centraal staan. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken. Dat kan door enkele stoten of combinatie van verschillende stoten; de directe stoot, de opstoot en de hoek. Kracht is hierbij minder nodig, wel pure snelheid. Daarom is boksen geen krachtsport en daarom geschikt voor een grote groep mensen. Voor zowel mannen als vrouwen, voor zowel grotere als kleine mensen en zowel potige als smaller gebouwde types.

BOKSEN ALS LICHAAMSOEFENING

Het boksen als lichaamsoefening legt het accent op de bokstraining, die om haar totale karakter gewaardeerd wordt. Bij het boksen is het hele lichaam in aktie. Er wordt veel spierarbeid verricht, wat een intensivering betekent van het zenuwstelsel, de ademhaling en de bloedsomloop. Bovendien moeten het skelet en de organen een grote belasting kunnen opbrengen. Door bokstraining treedt een vergroting van het fysiologisch prestatievermogen op.

Dit is één van de redenen dat zoveel recreatiesporters in deze tijd, waarin overal reclame gemaakt wordt voor het bewegen en trimmen, kiezen voor de bokssport. Iedereen (dit geldt ook voor vrouwen) kan leren boksen. Boksen is een spel van methodisch vechten, waarbij aanwezige krachten doelmatig moeten worden gebruikt. Iemand die snel en beweeglijk is heeft veel voordeel op iemand die alleen maar groot en sterk is.

Het maken van punten is in de wedstrijdsport het belangrijkste en wordt gewaardeerd, terwijl het als een dolle in het rond slaan zonder doel te treffen misschien wel spectaculair kan zijn, maar niet voor punten in aanmerking komt. Ook een harde stoot heeft een gelijke score ten opzichte van een zachte stoot, het raken telt, niet de kracht.

SPARREN

Tijdens de lessen wordt er onder andere getraind door middel van sparren. Dit is een partneroefening. Het sparren dient om wedstrijdsituaties na te bootsen of dicht te benaderen, waarbij de kracht van de stoot moet worden ingehouden. Sparren is geen wilde knokpartij. Het belangrijkste van het sparren is iets te leren van elkaar. Je bokst niet ”tegen” iemand, maar je bokst ”met” iemand. Je moet ook tijdens het sparren er geen wedstrijd van maken. Er zijn verschillende manieren om te sparren.

SPELBOKSEN:

De naam zegt het al, spelboksen is gewoon lekker bewegen, dingen proberen die je in de training hebt geleerd. Veel stoten zonder hard te raken. Goed bewegen. Maar er samen een spel van, bewegen, dreigen, schijnstoten, enz. Reageer op je trainingspartner, ook al raak je elkaar niet.

CONDITIESPARREN:

Veel stoten, afwisselend met opdrachten, zoals lijf aan lijf, sjouwen, linker directen bij elkaar, een serie stoten, snelle stootwisseling tussendoor.

TECHNISCH SPARREN:

Met opdrachten, zoals vooruit boksen, achteruit boksen, linksvoor zowel rechtsvoor staan, ringopdrachten, vanuit het midden boksen, vastzetten, verplaatsen, enz.
Bij het sparren in de ring is het belangrijk dat beide sporters goed getraind zijn en kunnen luisteren. Het belangrijkste van het sparren is het leren van elkaar, geven en nemen. Het sparren moet altijd met grote handschoenen worden gedaan, om blessures te voorkomen. Boksen is het spel van missen en raken, niet persé van hard raken. Beweeglijkheid en stootsnelheid zijn belangrijk, niet de harde stoten.

Voor de veiligheid van de bokser wordt er getraind met de volgende beschermingsmiddelen:

De mondbeschermer
Het bitje is bedoeld om de onderkaak en de bovenkaak vast op elkaar te houden. Zij geeft steun aan het gebit en ook aan de onderkaak. Ook voorkomt een goede mondbeschermer beschadigingen aan lippen en tong. Draag altijd je mondbeschermer, ook tijdens training. Ten eerste voor de gewenning en ten tweede, omdat een ongelukje in een klein hoekje zit. Met een bitje in houd je ook sneller je kaken op elkaar. Wie wel eens een stoot heeft gehad terwijl hij zijn mond open had, zal dat niet gauw meer vergeten.

BANDAGES

Bandages dienen om de handen te beschermen en de vingerkootjes en handwortelbeentjes steun te geven, dit om blessures te voorkomen. Bandages zijn niet bedoeld om de stootkracht te vergroten, doch dienen uitsluitend ter bescherming van de handen. Zij geven steun aan de pols en voorkomen ontwrichtingen van de duim en vingers.

DE TOQUE

Bij heren wordt het dragen van een toque of tok (kruisbeschermer) tijdens de training aanbevolen.

HANDSCHOENEN

Zonder handschoenen zouden er veel blessures ontstaan. Handschoenen geven het gewicht aan met de Engelse maat ounce (1 ounce = 28,35 gram). Er wordt met verschillende maten gebokst. Hoe groter het gewicht, hoe veiliger het is, dat wil zeggen, hoe zwaarder (dus meer vulling), des te meer bescherming.

IS WEDSTRIJDBOKSEN ALLEEN VOOR KRACHTPATSERS?

Boksen kan onder één van de vermoeiendste takken van sport gerekend worden. Het is niet alleen lichamelijk zwaar, maar ook een zware geestelijke uitputting. Het constant zoeken naar openingen, het alert blijven, je dekking hoog blijven houden en dan nog het vermogen moeten hebben om met pijn en mogelijke blessures om te gaan. Dat alles vergt nogal wat.
Werken lichaam en geest niet samen, dan ben je geen complete bokser. Want boksen is niet alleen een lichamelijke strijd, maar ook een psychische, en dat is, gelukkig, niet alleen weggelegd voor krachtpatsers.