Van wie is deze dojo?

Sensei El Hatri

Rijkserkend leraar, 7e dan karate (KBN/WKF)

Sensei El Hatri

Wat leert iemand die een vechtkunst beoefent?

Voor iemand die niet bekend is met vechtkunst, lijkt het net alsof de beoefenaar alleen maar hard leert slaan. Een karateka of kickbokser leert echter veel meer. Tijdens de trainingen ontwikkel je, behalve harde stoten, ook dingen als reactiesnelheid, concentratievermogen, balans, en oog-handcoördinatie. Je wordt een stuk behendiger, en je lichaam wordt soepeler en leniger.

Als je regelmatig traint dan merk je dat je lichamelijk vooruitgaat. Na een paar maanden trainen merk je: “Hé, ik kan opeens toch erg hard stoten tegen zo’n kussen”. Dat is niet alleen een leuke ervaring, het maakt je ook meer bewust van wat je met je eigen lichaam kunt doen. Op deze manier leer je jezelf kennen, en je krijgt meer vertrouwen in je eigen kunnen.

Uiteraard train je vaak samen met een partner, waardoor je gewend raakt aan contact met een tegenstander. Dit uit zich in meer zelfvertrouwen. Dat beperkt zich niet alleen tot situaties waarbij er een raar type op je af komt gestapt, maar het gaat ook op voor het dagelijks leven.

Hoe ik zelf met karate ben begonnen

Als kind was ik al bezeten van alles wat met vechten te maken had. Ik keek naar zo veel mogelijk karatefilms en Chinese vechtfilms. Ik ben op m’n 12e begonnen met karate. Een vriend van m’n vader gaf karateles, en die heeft me meegenomen naar zijn training. Ik was meteen verkocht. M’n vader vond het eigenlijk te gevaarlijk voor zo’n jongetje, maar ik wilde zo graag dat hij eigenlijk niet kon weigeren.

Ik was erg fanatiek, ik trainde 4 à 5 keer per week (nog steeds trouwens). Als jongen lag ik vaak in bed nog bewegingen te oefenen! Hard trainen, alles geven, goed worden en goed scoren op toernooien was alles voor me. Examens doen voor een hogere band vond ik minder belangrijk, zoals te zien is aan de jaartallen waarin ik m’n banden heb gehaald.

Ik was 18 toen wat familie en vrienden vroegen of ik hun les wilde geven. Dat heb ik gedaan en dat is langzaam maar zeker uitgegroeid tot deze sportschool. Ik heb het altijd naast m’n gewone werk gedaan, maar sinds 2003 is het m’n enige bron van inkomsten.

Hoe vaak moet je trainen?

Mensen vragen me wel eens hoe vaak je moet trainen. Iedereen bepaalt natuurlijk zelf hoe vaak hij of zij traint maar het spreekt voor zich dat meer trainen betekent dat er meer voortgang is en er sneller examen kan worden gedaan voor een hogere band.

Kinderen trainen meestal 1 keer per week, het blijkt lastig om de aandacht en interesse langer vast te houden. Maar ook hier geldt weer dat wanneer er kinderen zijn die zelf graag vaker willen trainen: dan is dat natuurlijk prima!

Beginners raad ik aan om te beginnen met 1 à 2 keer per week, en het aantal trainingen rustig op te bouwen wanneer je daar zin in hebt. Dan is het zaak om dat vast te houden. Er zijn soms mensen die zeer fanatiek beginnen. Dan trainen ze soms wel 5 keer per week om na een jaar de interesse te verliezen en af te haken. Zoals zo vaak in het leven: hardlopers zijn doodlopers.

Stoppen met trainen, of trainingen overslaan, zorgt er voor dat je weer terugvalt. Als je een tijd niet traint, zul je merken dat alles wat minder soepel gaat omdat lenigheid, kracht, eigenlijk alles wat je had geleerd, weer minder zijn geworden en opnieuw moeten worden opgebouwd. De grote Sensei Gichin Funakoshi zegt hier over: “karate is net als een pan kokend water: wanneer hij van het vuur wordt gehaald keert hij weer terug naar kamertemperatuur.”

Mijn visie op karate en mijn lessen

Karate is een kunst die gedurende vele eeuwen is ontwikkeld tot wat het nu is, en die ontwikkeling gaat nog steeds door. Er zijn altijd nieuwe inzichten in oude principes, en de moderne wetenschap helpt daar natuurlijk bij. Ik ga in principe met de ontwikkelingen mee, zo lang het maar echt karate blijft. Ik vind bijvoorbeeld dat het verkeerd is om karatetechnieken en trainingsmethoden te optimaliseren voor wedstrijden. Dat geldt zowel voor kumite als ook voor kata. De reden is simpel: de doelstelling van karate is zelfperfectie. Je kunt karate tot op hoge leeftijd blijven beoefenen, wat ik zelf ook zeker van plan ben. Op niveau meedoen aan wedstrijdsport kun je alleen maar in je jonge jaren.

Tijdens de lessen let ik wel op details, maar ik vind details ondergeschikt aan het grotere plaatje. Varianten bij de uitvoeringsvorm van een techniek, dus hou ik dit vingertje hier of daar, dat valt heus wel over te praten. Maar ik ben wel degene die duidelijk de lijnen uitzet. Het basisprincipe is dat karate inhoud moet hebben, realiteitswaarde. Als je een techniek zonder tegenstander uitvoert, dan moet die wel zo krachtig zijn dat hij effectief zou zijn op een echte tegenstander. Concentratie, beleving, je lichaam op de juiste momenten spannen en weer ontspannen, krachtbundeling, ademhaling, en vooral stevig staan. Je moet contact hebben met de grond, bij elke techniek moet je voelen dat de kracht naar de grond vloeit.

Karate is voor mij in de eerste plaats een verdedingskunst. Dat betekent dat tijdens mijn lessen het praktisch nut van de technieken nooit uit het oog wordt verloren. Bij elke techniek die wordt getraind, ga ik ook in op de toepassing in een reële situatie. Binnenkort zal er een cursus starten die dieper ingaat op karate als zelfverdediging. Echter, om effectief te zijn in praktijksituaties is het volgen van een cursus zelfverdediging niet voldoende, het is belangrijk om ook een sport te beoefenen waarbij je basistechnieken zoals stoten en trappen goed onder de knie krijgt. Zoals, weinig verrassend, karate of kickboksen. Dit moet allemaal zeker niet verward worden met het opleiden van vechtersbazen of iets dergelijks. Agressieve types kunnen beter ergens anders gaan kijken.

Alle mensen zijn anders, sommige mensen komen om recreatief te trainen, anderen voor wedstrijden. De opzet is dat iedereen lekker kan trainen, om zijn of haar eigen doelen te bereiken. Uitgangspunt is dat alle leerlingen respect voor elkaar hebben. Behandel elkaar zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Iedereen traint op zijn eigen tempo. Dat betekent dat wanneer je het makkelijk hebt tijdens de lessen, je het zelf zwaarder kunt maken door meer te geven. Maar: ik verwacht dat ook van mijn leerlingen, en als ik zie dat ze het makkelijk hebben dan vraag ik ook meer van ze. Ik probeer mijn leerlingen altijd er toe aan te sporen om zichzelf te verbeteren, om meer te geven, steeds verder te komen zonder te forceren.

Omdat er zo veel verschillende doelgroepen zijn, zijn ook niet alle trainingen hetzelfde. Wat karate betreft zijn er bijvoorbeeld lessen speciaal voor beginners, voor gevorden, voor jeugd en 35+. Verder geef ik aparte lessen voor liefhebbers van kumite (vrij vechten), kata (vormen), voor de wedstrijdselectie. Daarnaast kunnen mensen terecht voor privé-lessen

Karate of kickboksen?

Ik geef zelf karate en kickboksen. Ik ben zelf begonnen met karate, en daar heb ik ook de meeste ervaring in. Ik ben al vrij vroeg kickboksen er bij gaan doen. Wat mij toen erg aansprak was dat je bij kickboksen jezelf helemaal kunt geven. Bij karate ligt de nadruk op het goed uitvoeren van de vele technieken en kata’s, op zelfverdediging, en daarnaast op het sport-aspect (zowel kata als kumite). Bij de kickboks-trainingen is er meer contact, je kunt jezelf helemaal uitleven. Dat betekent ook dat je wat meer klappen krijgt dan bij karate, maar de veiligheid staat nog altijd voorop. Ook is kickboksen conditioneel veel zwaarder. Voor mensen die hun conditie willen opvijzelen en een strakke buik en billen willen krijgen is kickboksen dan ook ideaal. Karateka’s zullen ook merken dat een kumite-training bij karate meer van de conditie vergt dan de gewone trainingen.

Is karate iets voor mij?

Die vraag kan iedereen het beste zelf beantwoorden. Ik zou zeggen: kom een keer kijken! Of doe een keer mee, een proefles is altijd gratis. Karate wordt beoefend door hele normale mensen, variërend van mensen met een kantoorbaan, tot studenten, kinderen enz. De redenen zijn heel divers. Sommige mensen vinden karate gewoon interessant, anderen vinden het de ideale manier om het zittend bestaan overdag af te wisselen met wat lichaamsbeweging, weer anderen zijn verslingerd aan de sport en trainen hard om prijzen te kunnen winnen.

Goede boeken over karate

Over karate zijn veel goede boeken geschreven, met name de boeken van Funakoshi en Nakayama zijn erg goed. Maar bedenk wel: je leert karate niet uit een boek. Het belangrijkste is: oefenen, oefenen, oefenen. Liefst onder begeleiding van een goede leraar.

Over Appie El Hatri

Appie El Hatri werd geboren in Fes, Marokko, op 3 januari 1962. In 1973 kwam hij naar Eindhoven en begon hier in 1974 met karate. Sindsdien traint hij 4 à 5 keer per week. Hij geeft les sinds 1980.

Banden

Jaar Graad Stijl
1975 8e kyu Wado
1976 7e kyu Wado
1977 6e kyu Wado
1978 5e kyu Wado
1979 4e kyu Wado
1980 3e kyu Wado
1982 2e kyu Shotokan
1983 1e kyu Shotokan
1986 1e dan Shotokan
1991 2e dan Shotokan
1995 3e dan Shotokan
1999 4e dan Shotokan
2003 5e dan Shotokan
2015 6e dan Shotokan
2023 7e dan Shotokan

Diploma’s

1994 Rijksgediplomeerd Leraar Karate, KBN

2009- Fight Right Keurmerk  (als eerst sportschool in Nederland)

2008 Docent Weerbaarheid en agressieregulatie, Knkf

2008- Erkend Leerbedrijf  Calibris Certificaat (91855)

2008- Erkend Leerbedrijf  Ken Werk (Horeca)

Functies bij de Karate-do Bond Nederland

2012-heden Adviescomissie kbn

1995-heden Dangraad examinator

2010-2012  Regionaal Kata-trainer, Regio Zuid

1988-1999 Scheidsrechter in functie (B Licentie 1998)

Titels

Sensei El Hatri heeft de eerste plaats gehaald bij de volgende toernooien:

Jaar Sport Titel
1977 Karate | Open Eindhovens kumite toernooi
1980 Karate | Open Limburgs kumite toernooi
1983 Thaiboksen | Nederlands kampioen
1984 Judo | Nederlands kampioen
1990 Karate | Nederlandse kampioen BSN (Belangen Shotokan Nederland) – kumite
1992 Karate | NKV – kata en kumite
1994 Karate | Shotokan Cup kata
1995 Karate | Zuid-Nederlands kampioen kumite
2002 Karate | JKA kampioen kata

Stages

Sensei El Hatri heeft bij een groot aantal meesters trainingen gevolgd, hier is een overzicht.

Japanse Shotokan seminars:

Enoeda 8e Dan
Taji kase 8e Dan
Hirokazu kanazawa 8e Dan
Ochi Hideo 8e Dan
Shirai Hiroshi  9e Dan
Assai 8e Dan
Hitoshi-Kasuya 8e Dan
Masaru Miura 8e Dan
Osaka Yoshiharu 8e Dan
Lida Norihiko 8e Dan
Satoshi Miyazaki 7e Dan
Sawada 7e Dan
Ohta 6e Dan
Yoshikazu Sumi
Otta
Obata
Naito Takeshi
Tabata

Overige sensei’s:

Ed Hamil
Patrick McCarthy

Andere stijlen:

Morio Higaonna Goyu Ryu
Tatsuo Suzuki Wado
Shihan Nakahashi Shito-ryu