Alles op een rijtje

Veel gestelde vragen (karate)

Misschien vind je hier het antwoord op vragen die je wellicht ook hebt.

 • Vanaf welke leeftijd kun je starten met karate?

  Binnen onze school worden de kinderen met en zonder beperking al toegelaten vanaf hun vierde levensjaar. De trainingsgroepen worden onderverdeeld in leeftijdscategorieën, zodat de kinderen onderling op hetzelfde ontwikkelingsniveau zitten. Door deze speciale indelingen kunnen ze met hun eigen leeftijdgenootjes trainen.

 • Kan ik karate uitproberen?

  Bij ons mag je een gratis proefles volgen om te kijken of je het leuk vindt, voordat je lid wordt.

 • Mag ik blijven kijken bij de les van mijn kind?

  Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. We hebben in de zaal een koffiehoek met uitzicht op de mat.

 • Hoe vaak kan ik karate trainen in de week?

  Jeugd tot en met 13 jaar kan elke doordeweekse dag trainen (5x per week). Ook voor volwassenen en jeugd vanaf 14 jaar zijn er elke doordeweekse dag lessen.

  Je kunt op het rooster de lestijden voor diverse leeftijdscategorieën en niveaus bekijken.

  Wij raden aan om minimaal 2 keer per week te komen trainen, omdat je dan merkbaar vooruitgaat en er zo meer plezier in houdt.

 • Is een karate pak verplicht?

  Voor een proefles heb je nog geen karatepak nodig. Gemakkelijk zittende kleding zoals een trainingsbroek en een T-shirt is dan voldoende. Als je besluit dat je karate leuk vindt en lid wordt, dan is het nodig om een karatepak te kopen. Bij onze ElhatriShop kun je een beginnerspak kopen compleet met clubembleem en band. Koop je een pak ergens anders (of heb je er nog eentje), denk er dan aan om een los embleem te kopen bij ons en die op jouw pak te maken. Schoenen heb je niet nodig. We doen karate op blote voeten.

 • Hoe kom ik aan karate benodigdheden?

  Wij hebben een (web)winkel in ons sportcentrum. In de ElhatriShop verkopen wij zowel beginnerspakken als wedstrijdpakken. Ook zijn hier de wedstrijdbeschermers verkrijgbaar zoals vuistbeschermers en toques. Heb je hulp nodig bij het maken van jouw keuze? Vraag het gerust aan de baliemedewerker.

 • Hoe zit dat met examens, slippen en banden?

  Een gekleurde band geeft jouw niveau aan. Voor de jeugd zijn er tussenstappen; twee keer een slip-examen voordat je naar de volgende band gaat. Een behaalde slip wordt aangegeven met een gekleurde streep op het uiteinde van de band.

  Binnen onze club worden twee keer per jaar band- en slipexamens afgenomen (meestal juni en december). De leraar (sensei) beoordeelt of je klaar bent voor een examen. Het examenformulier ontvang je dan van de sensei. Het kan dus ook gebeuren dat je wordt geadviseerd om verder te trainen voor het volgende examen, omdat je nog niet klaar bent voor dit examen.

  Train je 1x per week, dan kun je maximaal 1x per jaar examen doen.

 • Wat is een clubpaspoort?

  Het clubpaspoort is een rood boekje, hierin worden de clubactiviteiten waar je aan deel hebt genomen geregistreerd en wordt bijgehouden of je voldoet aan de eisen voor het examen. Voor het eerste examen (9e kyu) staan er nul sterretjes in het rode clubpaspoort. Dit betekent dat hiervoor nog geen clubactiviteiten nodig hebt. Ga je voor het 2e examen, dan is het de bedoeling dat je al minimaal één keer aan een stage hebt meegedaan voor je het examen formulier krijgt. Dit is aangegeven met 1 sterretje. Je kunt dus steeds in het clubpaspoort zien wat er wordt verwacht aan clubactiviteiten.

  Het kan natuurlijk altijd dat je door omstandigheden een clubactiviteit te kort hebt. Dan is het in overleg vaak wel mogelijk om toch examen te doen en in de opvolgende periode de clubactiviteit in te halen.

 • Moet ik een clubpaspoort aanschaffen?

  In het clubpaspoort worden jouw graden (behaalde banden en slippen) genoteerd en ingevuld welke clubactiviteiten je hebt gevolgd. Voor jouw eerste examen heb je het clubpaspoort nodig. Deze kun je kopen aan de balie.

 • Wat zijn clubactiviteiten?

  Clubactiviteiten zijn extra activiteiten naast jouw karatelessen, zoals workshops, gastlessen, clinics en clubkampioenschappen. Deze clubactiviteiten zijn goed voor jouw ontwikkeling als karateka en zorgen voor een verdieping van jouw karate-kennis.

  Na het allereerste examen, heb je voor elk volgend kyu/band-examen clubactiviteiten nodig om aan de eisen voor deelname aan dat examen te voldoen.

  Het aantal benodigde clubactiviteiten per examen staat in het clubpaspoort aangegeven met een sterretje.

 • Waar haal ik een examenformulier?

  Twee keer per jaar vinden er band- en slipexamens voor karate plaats. Ruim van tevoren krijgen leraren examenformulieren die zij naar inzicht mogen uitdelen aan leerlingen waarvan zij denken dat deze er klaar voor is. Het is dus de leraar (sensei) die bepaald of je examen mag doen en voor welke band of slip.

  Train je 1x per week, dan kun je maximaal 1x per jaar examen doen.

 • Hoeveel kost het om examen te doen?

  Voor volwassenen en jeugd vanaf 14+ is het €15 euro om mee te doen aan het band-examen.

  Voor jeugd t/m 13 jaar is het €10 om mee te doen aan het band- of slip-examen. Jeugd t/m 13 jaar ontvangt een (dunne) jeugdband. Wil je een dikke band, kun je dit aangeven op het examenformulier en betaal je €5 extra.

 • Waar moet ik het examenformulier inleveren?

  Je kunt het formulier inleveren aan de balie.

  Train je in Geldrop of Waalre lever je het formulier in bij jouw leraar.

 • Hoe lang duurt het voordat ik de zwarte band heb?

  Om een zwarte band te halen moet je veel en regelmatig trainen. In theorie is het voor volwassenen en jeugd vanaf 14 jaar mogelijk in 4,5 jaar. Maar de ervaring leert dat de meeste mensen meer tijd nodig hebben. Zwarte band examens zijn landelijk en worden afgenomen door de Karate-do Bond Nederland (KBN).

  Vanaf 15 jaar kun je een regulier examen doen voor de 1e dan (zwarte band).

  Vanaf 12 jaar kun je een speciaal jeugd examen doen voor de 1e dan.

  Voor dit examen zijn speciale voorwaarden, te weten:

  Minimaal 3 aaneengesloten volle jaren KBN-lid te zijn
  Minimaal een ½ jaar in bezit van de 1e Kyu

  Karateka’s die slagen voor het KBN danexamen voor jeugd krijgen een jeugd diploma en een jeugd zwarte band, te herkennen aan de witte ‘J’.

  Karateka’s die zijn geslaagd voor het jeugdexamen hoeven niet opnieuw examen te doen voor de reguliere eerste dan, en mogen vanaf 15 jaar ook een reguliere zwarte band (dus zonder witte ‘J’) dragen. Deze band kan bij de KBN worden besteld voor €20,-. Er wordt geen regulier eerste dan diploma verstrekt.

 • Geven jullie ook karate les aan vrouwen en meisjes?

  Ja zeker! Ongeveer de helft van onze leden zijn meisjes en vrouwen. Zij voelen zich goed thuis bij Sportcentrum Elhatri

 • Doen jullie ook mee aan wedstrijden?

  Voor leerlingen die mee willen doen aan wedstrijden hebben wij speciale wedstrijdtrainingen voor kata en kumite. Niet iedereen wil meedoen aan wedstrijden. Er is geen verplichting.

  Om deel te nemen aan de speciale wedstrijdtrainingen moet je uitgenodigd worden. Heb je interesse? Geef het aan bij jouw leraar of bij Sensei El Hatri.

 • Wat is de KBN?

  KBN staat voor Karate-do Bond Nederland. De KBN is een landelijke organisatie voor alle aangesloten karatescholen en individuele leden. De KBN is de enige door de NOC*NSF erkende Karatebond in Nederland. De bond is daarmee ook aangesloten bij de Europese Karate Federatie (EKF) en de Wereld Karate Federatie (WKF). De KBN stuurt topsporters uit naar Europese en Wereldkampioenschappen, organiseert Karatedagen, wedstrijden en landelijke dan-examens. Onze karateschool is aangesloten bij de Karate-do Bond Nederland en daarmee ook bij de NOC*NSF.

 • Waarom is het belangrijk om lid worden van de Karate Bond Nederland (KBN)?
  • De KBN organiseert de Dan (zwarte band) examens. Als je deel wilt nemen aan dit examen, dan moet je minimaal 3 jaar lid zijn van de KBN.
  • De KBN organiseert verschillende evenementen en cursussen, die bijdragen aan de sport en waar we als karatekas van profiteren. Denk bv aan de verschillende wedstrijden, karatedagen, maar bijvoorbeeld ook cursussen voor scheidsrechters, en dergelijke.
  • De KBN is organisator van de Nederlandse en Open Nederlandse kampioenschappen
  • De KBN is de enige door VWS en NOC*NSF erkende karatebond in Nederland
  • De KBN is aangesloten bij de Europese Karate Federatie en Wereld Karate Federatie
  • De KBN leidt rijks erkende leraren op onder toezicht van het ministerie van VWS
  • De KBN stuurt topsporters uit naar karate EK’s en WK’s
  • De KBN is een overkoepelende organisatie voor de grootste karatestijlen

  Lid worden van de KBN kan door het inschrijfformulier op te sturen.

 • Hoe knoop ik mijn band?

  Lukt het niet, vraag het even aan de trainer of begeleider

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.