Judo Jeugd

60

minuten

Niveau: Gemiddeld

Judo voor kinderen vanaf 4 jaar in Eindhoven

Wie kan er meedoen?

Judo is een sport voor iedereen. Voor jong en oud en voor zowel dames als heren, meisjes als jongens. Duizenden judoka’s beoefenen in de recreatieve sfeer met veel enthousiasme het judo.

Daarnaast is judo ook een Olympische wedstrijdsport. Veel judoka’s zijn actief in de wedstrijdsport. Zij trachten elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstander met behulp van een grondtechniek onder controle te krijgen. Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren.

De oorsprong van judo

Judo werd door Jigoro Kano (1860-1938) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu. Voor de pedagoog Kano was Judo niet zomaar een sport. Hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Door Judo leer je positief omgaan met agressie. Judo is bovendien beschaafd. Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem of haar te overmeesteren. Het woord betekent ‘zachte weg’, waarbij het woordje do (weg) verwant is aan tao en naast de betekenis ‘manier’ ook de betekenis heeft van ‘levenspad’. Een beoefenaar van het judo heet een judoka.

Training van de geest

Jigoro Kano had bij het ontwerpen van de sport ook nadrukkelijk een training van de geest voor ogen. Zijn filosofie wordt gekenmerkt door twee begrippen:

Seiryoku Zenyo (Maximale effectiviteit met minimale inzet): wat een persoon doet, moet met optimale inzet van geestelijke en lichamelijke energie gebeuren. In het judo leert men de kracht van de tegenstander te gebruiken om hem ten val te brengen. In het leven is dit het principe van de juiste dingen doen op het juiste moment.

Jita Kyoei (Wederzijds profijt en welbevinden): de spelers dienen respect te hebben voor zichzelf en voor anderen. Bij het beoefenen van het judo leren ze samen te werken om zich de vaardigheden eigen te maken. Zonder tegenstander om mee te judoën kan men de sport immers niet leren; men werpt zelf en wordt op zijn beurt geworpen. Deze opvatting van samenwerkend leren is ook in andere gebieden van het leven geldig.

Judo is geen krachtsport

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat bij de beoefening kracht geen enkele rol zou spelen: door een juiste toepassing van de geleerde technieken zou een klein en zwak persoon zich op tamelijk elegante wijze tegen een grote en sterke aanvaller moeten kunnen verdedigen.

Toen het echter ook een wedstrijdsport werd, vervaagde dit uitgangspunt. Immers, zodra beide tegenstanders dezelfde technieken en mogelijke reacties daarop (de overname-technieken) in gelijke mate beheersen, gaan ook andere factoren zoals kracht toch weer een rol spelen. Hierdoor kunnen wedstrijden vandaag de dag ook het beeld geven van onelegant trek- en sjorwerk, waarbij de gelijkenis met de oorspronkelijke opzet ver te zoeken is.

Een van de belangrijkste uitspraken van Jigoro Kano luidt: ‘Judo kun je alleen maar leren door het te doen!’

De eerste les is gratis!

Meld je aan voor een gratis proefles. Voor de proefles is een judopak nog niet nodig, gemakkelijk zittende sportkleding is voldoende. Schoenen zijn niet nodig, we trainen met blote voeten op de mat.

Keurmerk

Sportcentrum Elhatri heeft het Keurmerk van de Judo bond Nederland ontvangen.

Judo Bond Nederland

De Judo Bond Nederland (JBN) is een overkoepelende sportbond die de belangen behartigt van ongeveer 60.000 judo-, jiu-jitsu- en aikidoleden. Sportcentrum Elhatri is net als de meeste andere judoscholen in Nederland aangesloten bij de JBN. Het is belangrijk dat judoka’s lid worden van de Judo Bond Nederland. Graduaties die bij de judo-examens worden behaald, zijn pas officieel erkend wanneer deze bij de Judo Bond Nederland geregistreerd staan. Hiervoor dient u lid te zijn van de JBN. Daarnaast dient een judoka lid te zijn van de Judo Bond Nederland om mee te mogen doen met judowedstrijden buiten de eigen judoschool.

Als sporter van Sportcentrum Elhatri bent u niet automatisch lid van de JBN. De (ouder van de) sporter dient hiervoor zelf het initiatief te nemen. De kosten voor het lidmaatschap van de JBN zijn afhankelijk van de leeftijd van de sporter.

Als u zich als JBN-lid inschrijft, betaalt u eenmalig 10 euro inschrijfgeld. Na inschrijving ontvangt u van de JBN een judopaspoort en de Nationale Sportpas. Het judopaspoort dient samen met de Nationale Sportpas als bewijs van lidmaatschap van de JBN. In het judopaspoort kunnen graduaties en wedstrijdresultaten worden bijgehouden. Met de Nationale Sportpas kunnen allerlei kortingen verkregen worden.
Als u lid wordt van de JBN ontvangt u meerdere malen per jaar het JBN-bondsblad “Judovisie”, met interessante informatie over judo, jiu-jitsu en aikido.

Vaders en moeders trainen tijdens de les van hun kind voor speciaal tarief

Voor slechts €10,50 per maand per persoon kunnen ouders ervoor kiezen om tijdens de les van hun kind gebruik te maken van de fitness voor dit speciale tarief.