Yoga

75

minuten

Niveau: Gemiddeld

Yoga in Eindhoven

De voordelen van yoga

Hoewel Yoga haar wortels heeft in het Indiase gedachtegoed, is het in wezen universeel. Het woord yoga wordt op vele manieren geïnterpreteerd: ‘verenigen’, ‘verbinden’, één worden met’, om maar een paar te noemen. Verbinden, wat is dat? Verenigen, hoe doe je dat? Eén worden, waarmee? Dit zijn geen eenvoudige vragen. De beoefening van Yoga biedt ons de mogelijkheid om onontgonnen, onbekend terrein te verkennen. In die zin betekent Yoga “ons verbinden met het onbekende”, ons openen voor nieuwe dimensies in onszelf en voorbij onszelf. Yoga is een levend systeem, alleen wat levend is vernieuwd / transformeert zichzelf voortdurend.

Yoga is verbinden tussen:

  1. Lichaam / geest / spirit
  2. Fysieke lichaam / emotionele lichaam / energie lichaam
  3. Onderbewust zijn “intuïtie” / bewust zijn van “het ego” / bovenbewust zijn “spiritueel zijn”

Hatha en vinyasa

Hatha yoga is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak hatha yoga bedoelt, wanneer men over yoga spreekt.

Ashtanga vinyasa yoga, ook wel vinyasa yoga, is een soort yoga die raakvlakken heeft met hatha yoga en die voornamelijk bestaat uit yogaseries. De houdingen samen vormen een doorstromend geheel, flow in het Engels en vinyasa in Sanskriet.

Houding en ademhaling

Hatha yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama). Hatha yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende asana’s. Meditatie is een voor veel yogi’s een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen.

In ashtanga vinyasa yoga, worden de asana’s niet statisch maar juist bewegend uitgevoerd, vaak door verschillende asana’s in series achter elkaar uit te voeren. Hatha yoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is.

Positief effect

In het Westen is yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van yoga is in het Westen is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.

Evenwicht en harmonie

De term hatha bestaat in het Sanskriet uit ha (zon) en tha (maan), wat verwijst naar het evenwicht tussen tegengestelden. Door het doen van asana’s (oefeningen) komt er een eenheid tot stand, een ‘verbinding’ tussen lichaam en geest. Het gevolg is een toestand van ontspanning en harmonie. Het beoefenen van hatha yoga draagt bij tot het verkrijgen van een sterker en gezonder lichaam. Men leert het lichaam te respecteren, de grenzen en mogelijkheden te kennen en zich steeds sterker van zich zelf bewust te worden.

De term vinyasa in het Sanskriet vertaalt zich als stroom, doorstroming of flow.

Yoga bij Sportcentrum Elhatri

Bij Sportcentrum Elhatri is de yogales een mix van Hatha en Vinyasa yoga. Het goed uitvoeren van asana’s in flow is niet zo makkelijk. Het vergt een eenheid van bewegen waarvoor bewustwording van je lichaam nodig is. Hieraan werken we bij Elhatri. Wie bereid is zich hiervoor in te spannen wordt uiteindelijk beloond met een gevoel van lichtheid in bewegen die nauwelijks te beschrijven is. Nieuwsgierig gemaakt? Reserveer een gratis proefles!