Wat houdt een examen in?

Uitleg examens

Het examen is een meetmoment van het niveau van de leerling

KYU GRADEN VOOR DE JEUGD (7 t/m 13 jaar)

 

Examen doen

Bij ieder examen word je gevraagd om ook een paar technieken te laten zien van eerdere examens. Je zult zien dat bij ieder examen de technieken van je vorige examen steeds makkelijker gaan maar er komt dus iedere keer wat extra’s bij. Bereid je dus goed voor! Hoe? Door goed je best te doen bij de trainingen, allereerst. Maar ook door te kijken wat je moet doen op je examen. Dat kun je allemaal op de volgende pagina’s vinden. Bedenk wat je al weet en wat je nog niet weet. Heb je vragen? Stel ze tijdens de les aan de leraar!

Hiernaast lees je hoe het examen zelf in z’n werk gaat. Wij vinden het belangrijk om te zien dat je serieus je best doet. Het geeft niet als je een keer iets niet weet! Wij helpen je dan of je kunt even afkijken bij iemand anders.

Bij je examen mag je ‘publiek’ meenemen. Ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, ze zijn allemaal welkom.

 

Een examen in 10 stappen

 1. We zitten (seiza) op een rij, zoals bij het groeten aan het begin en einde van de les. We zijn de hele tijd stil en geconcentreerd, ook als je geen examen aan het doen bent!
 2. Je naam wordt genoemd. Je komt naar voren.
 3. Je kiest een uke (partner) om het examen mee te doen.
 4. Je groet – in seiza –naar de leraren (“Onegaishimasu!”)
 5. Je groet naar je partner.
 6. De leraren vragen je iets voor te doen. Herhaal de techniek net zolang tot de leraar iets anders vraagt.
 7. Aan het einde ga je weer seiza zitten en groet je eerst af naar je partner.
 8. Dan groet je af naar de leraren.
 9. Je gaat weer terug bij de rest zitten.
 10. Als iedereen is geweest, gaan de leraren overleggen. Daarna hoor je of je geslaagd bent.

 

Uitvoering

Je kunt bijna alle Aikido technieken op drie verschillende manieren uitvoeren. Welke uitvoering bij je examen gevraagd wordt, staat in de tabel bij elke graad vermeld. Dit kan zijn:

 • Tachi waza, zowel de aanvaller als de verdediger bewegen vanuit een staande positie.
 • Suwari waza, zowel de aanvaller als de verdediger bewegen vanuit een zittende/geknielde positie.
 • Hanmi hantachi waza, de aanvaller beweegt vanuit staande positie en de verdediger vanuit een zittende/geknielde positie.

 

Daarnaast heb je bij het grootste deel van de technieken een uitvoering aan twee kanten van je partner. Aan de voorkant richting de buik is omote en aan de achterkant richting de rug is ura. Op je examen moet je alle technieken die op je lijst staan zowel omote als ura kunnen laten zien. O ja, en natuurlijk links en rechts.

 

KYUGRADEN VOOR VOLWASSENEN EN 14+

Het eerste examen bij Aikido voor volwassenen (14+) is voor 6e kyu. Bij de volgende examens tel je terug naar 1e kyu . Het examen daarna is voor de 1e dan waarna je in plaats van de witte band de zwarte band mag gaan dragen. Afhankelijk van je niveau zal de uitvoering van eenzelfde techniek enorm verschillen. Daarom volgt er eerst een beschrijving hoe je de technieken uit dient te voeren bij de betreffende kyu-graad. Dit noemen we de kyu-graad competenties. Tevens is dit een kort overzicht van de progressie die je als aikidoka doormaakt van je eerste stappen op de mat tot aan de start van je voorbereidingen voor de zwarte band. Na deze beschrijving volgt een lijst van technieken die gevraagd worden op je examen.

Voor de volwassenen bestaat er een wachttijd van minimaal een half jaar tussen de examens. Hoeveel tijd er daadwerkelijk tussen zit is sterk afhankelijk van de hoeveelheid trainingsuren, vaardigheden en inzet van de kandidaat. Het deelnemen aan een examen gaat altijd in overleg met de leraar. Vanaf het 3e kyu niveau wordt er gestart met het dragen van de hakama. Hier geldt een minimum leeftijd voor van 16 jaar. Voor 1e dan wordt een minimum leeftijd aangehouden van 18 jaar.