Achtergrondinformatie

Kobudo wapens

Een scala aan variatie

Bo

Een stok waarmee stootslag en weringstechnieken worden uitgevoerd. Toepassing: Zowel individueel (kata, kihon) als met partner (kumite). Meer dan 27 kata vormen.

Sai

Een metalen drietand die, verspreid over geheel Azië wordt aangetroffen. Hij kan worden gebruikt als stoot-slag- en steekwapen. Toepassing: Zowel individueel (kata, kihon) als met partner (kumite).

Tonfa

Oorspronkelijk een houten handvat van een molensteen. In gebruik bij de politie van Amerika en Frankrijk. Toepassing: Zowel individueel (kata- kihon) als met partner (kumite).

Kama

Een sikkelachtig wapen dat als stoot- slag- kap en snijwapen gebruikt wordt. Toepassing: Zowel individueel (kata- kihon) als met partner (kumite).

Nunchaku

Een houten slag-stoot en weringswapen, afgeleid van de dorsvlegel. Slagen alsmede klemmen verwurgingtechnieken kunnen ermee worden uitgevoerd. Toepassing: Zowel individueel (kata- kihon) als met partner (kumite).

Tekko

Een wapen dat om de hand gedragen wordt (overeenkomst met de boksbeugel) erg nauw verbonden met de karatetechnieken, stoot, wering slag en snijwapen.Toepassing: Zowel individueel (kata- kihon) als met partner (kumite).

Suruchin

Een stalen ketting met verzwaard uiteinde. Hiermee kunnen slagstoot, slagen en weringen worden uitgevoerd. Toepassing: Zowel individueel (kata- kihon) als met partner (kumite).

Tinbe

Een korte speer met een klein schild. Zowel aanvallend als verdedigend kunnen hiermee met partner als individueel diverse oefeningen gedaan worden.

Naast de bovengenoemde zijn er nog een aantal varianten op de Bo. De halflange Bo, genaamd Sanyaku-Bo en een Bo in de vorm van een roeispaan.