Lees hieronder de ervaringen van anderen:


Workshops op de sportschool

“Juf, mogen we hier vaker naar toe?” De leerlingen van het Eckartcollege in Eindhoven zijn dolenthousiast over de workshop ‘zelfverdediging’ van Elhatri.

Al drie jaar komt het Eckartcollege zes keer per jaar naar Elhatri voor workshops zelfverdediging, judo, boksen en thaiboksen. De leerlingen steken veel op van alle ervaringen van Appie. Hoe groot of hoe klein de groep, Appie maakt er iets leuks, iets leervols en iets spannends van.

Uiteraard zijn de workshops ook geschikt voor kinderfeestjes, bedrijfsuitjes en teambuilding.

De leerlingen van het Eckartcollege zijn tussen de 15 en 16 jaar, maar ook jongere kinderen kunnen prima terecht bij de workshops. Kinderen maken kennis met de verschillende takken van de vecht- en verdedigingssporten, zodat zij in de toekomst wellicht één van deze takken gaan beoefenen. Tenslotte wordt een gezonde leefstijl met een gezonde beweegstijl steeds belangrijker in onze maatschappij.

Als docent lichamelijke opvoeding wil ik daar uiteraard deel van uit maken en een rol spelen in de sportkeuze van mijn leerlingen. Gelukkig word ik hier door onder andere Elhatri in gesteund. Zij zorgen voor een juiste impressie van de club, vereniging of school.

Elhatri, bedankt voor alle zinvolle workshops en op naar nog meer sportieve middagen!

 

Bibi van Vlerken, Docent Lichamelijke Opvoeding

(Eckartcollege Eindhoven en Erasmuscollege Eindhoven)

 


 

Workshops op locatie

Donderdag 21-01-2016 hebben we als sectie Lichamelijke Opvoeding van het Eckartcollege een scholing gehad van Budosporten Elhatri. Deze Eindhovense sportschool geeft ook zelfverdediging- en vechtsportlessen.

De scholing werd gegeven door Appie, die overkwam als een zeer ontspannen, maar vooral deskundig persoon. De beleving, beheersing en zeker ook creativiteit in het ontwikkelen van verschillende oefenvormen spraken enorm aan. Appie weet door zijn jarenlange ervaring precies hoe een doelgroep te bereiken is met zijn tak van sport. Aan de hand van verschillende oefeningen werd vooral een eerste stap gezet richting een mogelijke vechtsport, namelijk het in fysiek contact komen met elkaar. Van warming-up vormen tot speelse oefenvormen en van technieken tot schijngevechten in tweetallen, alles werd in een speelse vorm gegoten waarbij de nadruk ligt op zelfverdediging. De oefenvormen waren allemaal van een hoge intensiteit, waardoor er meerdere zweetdruppels gesignaleerd werden. De opbouw van de scholing was ook goed, waarbij van zelfverdediging naar vechtsport gewerkt werd.

Van deze scholing zal mij vooral de speelse manier van deze tak van sport bijblijven. De manieren waarop je met zelfverdediging bezig kunt zijn in groepen, hoewel er alleen maar in veilige situaties gewerkt wordt. De verschillende oefenvormen geven perfecte handvaten om prima lessen zelfverdediging of vechtsport te geven. De kijk van Appie als expert is verruimend en zeer nuttig. Kortom, een heel goede en bruikbare scholing waar heel veel bruikbare zaken in zaten!

Hartstikke bedankt!

Lisanne Bronts, Eckartcollege Eindhoven 

 


 

Donderdag 21-01-2016 hadden wij met de sectie LO een bijscholing op het gebied van zelfverdediging en vechtsport van Appie El Hatri. Het doel was om opnieuw kennis te maken met deze tak van sport, en om vervolgens de vertaalslag te maken naar de reguliere lessen LO.

We begonnen met zelfverdediging. Appie groette ons en vertelde met welke insteek zelfverdediging bij hem op de sportschool wordt gegeven. We deden telkens 1 of 2 vormpjes om naderhand vragen te stellen en te bespreken. De vormpjes die Appie ons aanbood waren over het algemeen heel laagdrempelig. Opbouwend van weinig naar meer aanraking, opbouwend in intensiviteit, opbouwend in de moeilijkheidsgraad van de stof en ze spraken tot de verbeelding. De vormen waren verder ook heel speels waardoor ze voor onze doelgroep heel goed toepasbaar zijn. Door telkens kort te bespreken wat we gedaan hadden kwamen we niet alleen tot het inschalen van welke oefeningen we bij welke groep het beste konden toepassen, maar bood Appie ons ook handvatten voor de verdere mogelijkheden en differentiatie van de oefeningen.

Voor het stukje zelfverdediging hadden we weinig attributen nodig, toen we daarna overstapte naar boksen gingen we met meer spullen werken. Hij hield daarbij rekening met de spullen die wij in de gymzaal tot onze beschikking hebben. Zo wist ik niet dat ik met de stootkussens een leuk afweer en insluitingsspel kon doen, en boksen met noodles was voor mij ook totaal nieuw en heel leuk. De speelse boks vormpjes die Appie ons liet zien en ervaren waren voor mij echt een eye-opener dat ik boksen te veel op techniek aanbied. Laat ze vooral veel bewegen en oefenen in verschillende speelse vormpjes en leg later pas het accent op techniek. Appie accentueerde dus vooral het bewegelijke en het samenspel van de vechtsport. Het afweren en reageren op wat je medespeler doet. Niet stil blijven staan, gebruik maken van schijnbewegingen en luisteren naar de aanwijzingen van je medespeler. Je vecht niet tegen elkaar, maar met elkaar.

Ik heb veel nieuwe vormpjes geleerd die ik zeer binnenkort ga toepassen in de lessen zelfverdediging en boksen. Ik ben ook heel benieuwd hoe de vormpjes door de leerlingen ervaren zullen worden, want ik vond ze zelf erg leuk.

Jasper van de Boel, Eckartcollege Eindhoven