Sportcentrum Elhatri

Fitness

Fitness betekent letterlijk het gezond houden van het lichaam. Fitness kan om diverse redenen beoefend worden. Door middel van fitness kunnen alle spiergroepen getraind worden. Het gevolg is dat, behalve de spierkracht, ook de conditie ontwikkeld wordt. Fitness is ook de ideale manier om het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Krachttraining, geen bodybuilding

Er moet echter wel een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen fitness krachttraining en bodybuilding. Bij krachttraining ligt de nadruk vooral bij het ontwikkelen van spierkracht. Bij bodybuilding gaat het om het (onnatuurlijk) vergroten van de spieromvang. Bij Sportcentrum Elhatri is het de bedoeling dat er met fitness gewerkt wordt aan conditie en spierversterking voor de gezondheid.

Afvallen

Een ander item, waar fitness goed bij te gebruiken is, is afvallen. Beweging is de beste manier om op een verantwoorde manier af te vallen. Bij fitness kan men op zijn of haar eigen niveau in beweging blijven.

Tijdens het bewegen verbrand je natuurlijk (extra) calorieën, maar wist je dat spieren in rust ook energie verbruiken? Dus als je zorgt voor wat extra spiermassa, dan verbrand je ook meer calorieën als je niks doet! Het resultaat is een lager gehalte aan lichaamsvet, terwijl je hetzelfde blijft eten. Tevens zorgt regelmatige beweging voor een betere gezondheid op latere leeftijd.

Is uw gewicht gezond voor uw hart?

De zogenaamde Body Mass Index (BMI) geeft aan of uw gewicht bij uw lichaamslengte past. Is de combinatie van gewicht en lengte gezond, of loop je risico door over-of ondergewicht?

Ondersteuning

Fitnesstraining kan met specifieke oefeningen ook de prestaties bij andere sporten verbeteren. Gecontroleerd trappen bij karate gaat beter als de juiste beenspieren goed ontwikkeld zijn. Je handschoenen hoog houden voor de verdediging bij thaiboksen, hou je langer vol als je armen goed getraind zijn. Dit zijn maar twee voorbeelden, maar je kunt zelf vast nog wel een heleboel sporten bedenken waarbij fitness een fantastische aanvulling is.

Gezonde houding, minder pijn

Als je je hele lichaam traint zorgt dat ervoor dat je beter in je vel komt te zitten. Volgens de onderzoekers heeft dit ermee te maken dat krachttraining helpt om beter met pijn om te gaan. Bovendien wordt je hele lichaam gesterkt, waardoor je de hele dag door minder moe bent. Mensen met chronische rugpijn die met gewichten trainen, hebben na 16 weken 60 procent minder last van hun pijn (bron: Journal of Strength and Conditioning Research).

Eenvoudig

Bij Sportcentrum Elhatri is het slechts bij de eerste keer nodig dat er persoonlijke begeleiding aanwezig is. De apparaten bij Sportcentrum Elhatri zijn namelijk makkelijk te gebruiken en bij de apparaten is ook een duidelijke gebruiksaanwijzing aanwezig. Indien het nodig is kan er natuurlijk altijd om begeleiding gevraagd worden. De minimumleeftijd voor fitness is echter wel 15 jaar.