RDTA bij Sportcentrum Elhatri

Vitaliteitsweek

Eén week de spotlight erop

RDTA is een kleine organisatie met grote ambities.

Eigenzinnig! Dat omschrijft ons in één woord. Met meer woorden… Wij zijn psychologen en gedragswetenschappers met een sport achtergrond en we zitten aan de HR kant van de zakelijke dienstverlening met standaard producten als assessments, coaching, training, outplacement, loopbaanoriëntatie en mediation. Dat doen wij echter alles behalve standaard!

Wij zijn ervan overtuigd dat een tevreden en gezonde medewerker flexibeler en meer betrokken is, hij is minder ziek en als hij ziek is, is hij dat minder lang, een stapje harder loopt… met andere woorden, hij draagt veel meer bij aan het bedrijf. Vanuit deze overtuiging werken wij in al onze diensten.

Spiegelen

Door onze expertise als psychologen en coaches is RDTA goed in het spiegelen van gedrag. We laten zien wat werkt en wat minder goed werkt. Vitaliteit zal alleen werken als mensen hun gedrag willen aanpassen. En dat krijg je alleen voor elkaar als mensen daadwerkelijk de noodzaak voelen en ervaren. Dat laten we zien op onze eigenzinnige wijze waarbij we mensen op hele laagdrempelige wijze laten voelen en ervaren wat voor effect bepaald gedrag heeft. Dat kan met materialen als een tennisbal, noodle, wasknijpers, blinddoeken, een parachute, een springtouw, een goed gesprek … vervolgens laten we deze oefening ook weer aansluiten op de dagelijkse praktijk van de ander. Ook delen we veel informatie op laagdrempelige wijze en kijken we ook wat haalbaar en mogelijk is voor mensen. Realistische stappen dus. We gaan het samen concreet maken; wat betekent dit voor jou? In die vertaalslag zijn wij sterk. En dat kan gewoon in Eindhoven!

 

Vitaliteit

‘Vitaliteit’ is een term die je momenteel overal tegenkomt en als bedrijf ben je ‘goed bezig’ als je met ‘vitaliteit’ bezig bent. Maar wat is dat? Het is een hippe term maar het wordt op veel manieren begrepen. Vitaliteit betekent eigenlijk dat je over de energie beschikt die nodig is om de dingen te doen die je wilt doen. Het werkt als een batterij: is de batterij vol dan heb je voldoende energie en dan kun je alles aan. Is de batterij niet vol dan voel je je niet krachtig en vitaal en kost het moeite om actief te zijn.

Je batterij raakt leeg doordat je energie gebruikt maar ook doordat er energie weglekt. Het is dus enerzijds zaak om je batterij regelmatig op te laden en anderzijds om in de gaten te houden waardoor je energie weglekt en daar wat aan te doen. Veel mensen denken bij vitaliteit aan fysiek fit zijn. Dat is zeker een onderdeel van wat vitaliteit is, maar het is niet het enige.

 

Vitaliteit bij RDTA Elhatri

Vitaliteit is breed maar niet altijd heb je de middelen of de behoefte om hier een compleet programma voor op te zetten. Een Vitaliteitsweek kan dan een goede oplossing zijn. Een week waarin Vitaliteit echt in het middelpunt wordt gezet en aandacht aan wordt gegeven. Dat kan met diverse initiatieven die In-Company worden uitgezet aangevuld met één of twee dagen die gevuld worden met diverse workshops waar de mensen uit kunnen kiezen. Deze workshops kunnen ook simultaan lopen waardoor mensen ook echt kunnen kiezen en hun eigen ‘programma’ samen kunnen stellen. Ook kan het op meerdere dagen gegeven worden omdat niet iedereen op dezelfde dag kan. Zo kan het verdeeld worden. Het is de wens om de mensen aan het denken te zetten over hun keuzes. De workshops zijn allemaal gericht op een ander aspect van vitaliteit. Het is de bedoeling om hen aan het denken te zetten maar ook om al wat concrete handvatten te geven waar ze direct iets mee kunnen. Een gedragsverandering kost echter meer dan een workshop en is derhalve ook niet het doel.

De doelstelling en ambitie

Wij stellen voor om de deelnemers een keuze te geven uit in totaal vijf vrij diverse workshops waar mensen op kunnen inschrijven. Iedere workshop kan op meerdere momenten worden gegeven. Zo kunnen mensen worden ingedeeld op basis van voorkeur en beschikbaarheid. Alle workshops die door RDTA worden ingevuld, hebben als rode draad dat de deelnemers ‘voelen en ervaren’ wat wordt overgebracht. Dat kan op verschillende manieren waarbij een fysiek component deel kan uitmaken van de workshop. Twee workshops hebben zelfs een forser fysiek karakter. Graag hier rekening mee te houden met bijvoorbeeld kleding en schoeisel. Tevens staat centraal dat de deelnemers geïnspireerd raken om hetgeen behandeld wordt ook zelf in te gaan zetten in hun dagelijkse praktijk en hun gedrag. Wat behandeld wordt in de workshops is dus ook direct toepasbaar!

Doelstellingen: Voortvloeiend uit de punten genoemd onder punt 1 stellen wij voor deze workshops het volgende voor. Vijf keuze workshops:

 • De ‘Hardware’ van je lijf en de effecten op de ‘Software’ van output
 • Voeding: het laadsnoer voor je batterij
 • Actief Soleren
 • Samen ‘Sparren’
 • Balanceren

Overigens staat de inhoud van de workshops vast maar de benaming en omschrijving kunnen we gezamenlijk nog scherper neerzetten.

Programma:  Het programma bestaat uit workshops van 60 tot 90 minuten onder leiding van professionele trainers en A&O Psychologen.

Toelichting op de workshops: Vanuit RDTA kunnen de volgende workshops worden aangeboden. Hoe vaak en in welk tijdvak gaat in overleg tussen jullie, Sportcentrum Elhatri en RDTA. Er is een maximum van 12 deelnemers per workshop. De workshops kunnen op meerdere dagen gedraaid worden in de Vitaliteitsweek om iedereen de mogelijkheid te geven mee te doen aan de workshops die zij graag willen volgen.

De ‘Hardware’ van je lijf en de effecten op de ‘Software’ van output

In deze workshop wordt iets dieper ingegaan op de neuropsychologie en de basis van zaken als slaap, activiteit en inactiviteit. In deze workshop komen de volgende zaken aan bod:

 • Wat zijn de effecten van activiteit en inactiviteit op prestaties?
 • Hoe zit slaap daadwerkelijk in elkaar en welk effect heeft het op aandacht, focus en rendement?
 • Hoe zit de ‘hardware’ in elkaar van je brein en welk effect geeft dat op output?

Onderliggend aan de theorie gaan we met name in op de effecten die neuropsychologie, slaap en activiteit/inactiviteit hebben op je output en daarmee je rendement. Na deze workshop krijg je meer inzicht in hoe bepaalde goede en slechte gewoontes effect hebben op je rendement, je output en de efficiency hierin. Je leert hoe je meer kunt bereiken met minder effort. Maar daar moet je wel bepaalde keuzes voor maken.

Voeding: het laadsnoer voor je batterij

Als je geen juiste voeding voor je laptop hebt, zal de batterij nooit goed laden. Zo ook voor je lichaam. Er zijn vele soorten voeding te krijgen net zoals dat er vele soorten laadsnoeren te koop zijn; van de Action tot aan de A-merken. Hier leer je welke voeding welk effect heeft op jou en je prestaties. Onderwerpen die aan de orde komen:

 • Welke voeding heeft welk effect op je lichaam en je effectieve functionaliteit?
 • Wat is ‘brainfood’ en waar moet je dan op letten?
 • Hoe heeft voeding een direct effect op resultaat?
 • Welke makkelijke stappen kun je vandaag al zetten?

In deze workshop kijken we naar voeding. Wat is daadwerkelijk voedzaam en welk effect heeft het op je lichaam maar ook op je geest. Met andere woorden; je effectiviteit gedurende de dag. Hoe zit jouw motor in elkaar en welke brandstof heeft jouw motor nodig? Ook hebben we het over mythes over voeding en hoe je verkeerde informatie kun leren herkennen op labels van de bekende merken. Ook hebben we het over het lezen van etiketten en waar je om kan letten.

Actief Soleren

Beweging is belangrijk, te meer als je een ‘zittend’ beroep hebt. Niet voor niets wordt ‘zitten’ al ‘het nieuwe roken’ genoemd. Toch heeft niet iedereen zin of tijd (of prioriteit) om naar een sportschool te gaan. Toch is er heel veel wat je zelf kan doen. En daar heb je vaak maar twee vierkante meter voor nodig. En eventueel wat leuk ‘speelgoed’ maar dat hoeft niet eens.  In deze workshop leer je:

 • Hoe kan ik effectief zelf aan de slag?
 • Wat zijn oefeningen die ik kan doen die bij mij passen?
 • Welke materialen zijn er en wat kan ik daarmee?

Zeker voor mensen die veel zitten en met hun hoofd bezig zijn, is het belangrijk om regelmatig ook even te ‘ontladen’ en daarmee weer op te laden. Fysieke inspanning maakt onder andere adrenaline aan waardoor je fitter en alerter wordt. Niet voor niets wordt op steeds meer grote bedrijven een ‘bedrijfsfitness’ neergezet waar medewerkers tijdens de werkdag gebruik van kunnen maken. Deze workshop is zowel actief als informatief. We gaan wat doen maar we geven ook gedegen ondersteuning en toelichting. Het doel is om je handvatten mee te geven waar je eigenlijk de volgende dag al zelf mee aan de slag kunt. Niet in een grote, drukke gym maar gewoon zelf, thuis. Na deze workshop kun je al direct eerste stappen zetten om te werken aan je fysieke vitaliteit.

Samen ‘sparren’

Laden en ontladen. Dit is een workshop voor mannen! En stoere vrouwen… Het draait hier om geven en nemen. Weerstand bieden en meeveren. Soms ben je zo meegezogen in je werk dat je even ‘moet’ ontladen. Die balans gaan we zoeken… en vinden! Wat gaan we doen?

 • Met bokshandschoenen, stootkussens en onze versie van Jedi/Samoerai (inclusief ‘zwaarden’)
 • De balans ervaren tussen meeveren en weerstand bieden, geven en nemen, actief en inactief
 • We gaan met een partner samenwerken en het beste in elkaar naar boven halen.

Deze workshop gaat over samen even ‘ontladen’ en het belang hiervan. Als de adrenaline toeneemt, neemt je alertheid toe. Als de endorfine toeneemt, neemt je plezier toe. Als je testosteron toeneemt, neemt het gevoel van kracht en onoverwinnelijkheid toe. Met andere woorden: we gaan je laten voelen en ervaren hoe je letterlijk in je kracht komt te staan. Belangrijke bespreking of presentatie? Doe dit vooraf en zorg voor de juiste stofjes in je lichaam waarmee je kracht en overtuiging uitstraalt. En oh ja… het is bad ass en vooral leuk!

Balanceren

Het vinden van balans tussen werk en privé. Het vinden van balans binnen relaties. En het vinden van balans binnen jezelf. Allemaal lastige begrippen in onze doorgaans overvolle agenda’s en drukte van alledaagse taken en verantwoordelijkheden. Onthouden dat er naast spanning ook plaatst dient te zijn voor ontspanning in het leven en dat de boog niet altijd gespannen kan zijn.

 • Hoe vinden we balans tussen spanning en ontspanning
 • Waar vind ik zelf mijn ontspanning in
 • Hoe kan ik tijdens inspanning toch ontspanning ervaren

Bij deze workshop willen we je prikkelen om na te denken over waar jij je ontspanning nu zoekt en vindt. En is dat voldoende? We laten je voelen en ervaren hoe balans maar ook onbalans kan voelen. We geven ook concrete handvatten om je te helpen om tijdens drukte deze balans weer te bereiken en daarmee rust en overzicht te bewaren. Hetgeen je leert, is ook weer direct de volgende dag inzetbaar. Honger naar meer? Ook dat kan! Hier kunnen we je ook tips voor geven!

De Trainers

Deze workshops worden gegeven door ervaren trainers van RDTA. Zij kunnen vanuit hun eigen ervaring als trainer zich inleven in de problematiek waar andere trainers tegenaan lopen. Alle trainers hebben een gevarieerde vechtsportachtergrond en zij schromen er ook niet voor om deze in te zetten om theorie een licht fysiek randje te geven.

Daphne Pieterson is Registerpsycholoog (neuropsycholoog en Arbeid & Organisatie psycholoog) en sportdocent. Tevens coacht zij één op één. Door het combineren van de psychologie naar de praktijk wordt op laagdrempelige wijze theorie voelbaar en daarmee begrijpelijk. Wat gebeurt er en waarom? Hier legt zij ook de link met de oorsprong van gedrag vanuit de neuropsychologie. Theorie aan praktijk verbinden door psychologie en praktijk te koppelen is wat Daphne doet.

Leen van Ochten is naast de trainingen die hij voor RDTA verzorgt ook professioneel trainer voor de Gemeente Amsterdam waar hij onder andere trainingen verzorgt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt waarbij hij deze groep in beweging weet te krijgen. Tevens is hij ervaren sportdocent en gebruikt hij ook een fysieke benadering om mentaal de spreekwoordelijke ‘kwartjes te laten vallen’.

Ik wil dit! Wat nu?

Intake gesprek

We beginnen met een gesprek om de startsituatie en de gewenste, beoogde situatie in beeld te krijgen. Is het ook haalbaar wat jullie willen? Hierin zijn we eerlijk. Het heeft voor ons beide geen zin als een doel niet haalbaar is. Dit kost onnodig tijd en geld en het levert frustratie op bij alle partijen. Eerlijk dus. Wat is de situatie en wat willen we samen hierin bereiken.

De offerte

In het voorstel volgt een korte weergave van het gesprek waarin getracht wordt de ambities en doelstellingen zo volledig mogelijk weer te geven. Hierin wordt ook een indicatie gegeven van de vorm van de vitaliteitsweek, onze invulling hierin, hoe we het aan willen pakken en uiteraard wat de investering hiervan bedraagt.

Condities

Uiteraard volgt altijd een gedetailleerd voorstel maar je kunt zelf al een inschatting maken op basis van onze vaste tarieven. Zie hiervoor de prijslijst op de RDTA-website.