Veiliger door het leven

Zelfverdediging voor vrouwen 15+, 18+

Laat je niet ontmoedigen door wat je niet kunt. Zelfvertrouwen en kracht straal je uit met je houding, stem en blik. Door sterk en zelfverzekerd op te treden verklein je de kans slachtoffer van geweld te worden.

Herken je dit:

 • Je vindt het moeilijk om je grenzen duidelijk te voelen en aan te geven
 • Je gaat niet graag alleen naar buiten omdat je bang bent
 • Je bent bang voor pijn als je je zou verdedigen
 • Je wilt eens op veilig terrein je agressie kwijt (bijv. op stootkussens)

Wat leer je in de cursus?

 • Inschatten van mogelijk gevaarlijke situaties en ernaar handelen
 • Leer je eigen mogelijkheden en krachten kennen en ontwikkelen
 • Oefenen met moeilijke en bedreigende situaties
 • Met je lichaamshouding en uitstraling je grenzen aangeven
 • Duidelijk ” NEE ” zeggen en effectief stemgebruik
 • Effectieve en eenvoudige zelfverdedigingstechnieken
 • Angst overwinnen en wilskracht leren gebruiken
 • Handige tips en weetjes

De term zelfverdediging roept bij buitenstaanders vaak de associatie op met vechten. Veel sportscholen geven ook op die manier zelfverdediging voor vrouwen. Zij hebben een selectie gemaakt uit een aantal ju-jitsu of judo technieken en proberen die over te brengen aan de cursisten. Deze technieken zijn vaak ingewikkeld en moeilijk te onthouden. De technieken zijn ook niet speciaal ontwikkeld voor vrouwen.
De weerbaarheidscursus voor vrouwen van Sportcentrum Elhatri werkt op een andere manier.

De technieken die geoefend worden in de weerbaarheidscursus zijn ontwikkeld door vrouwen, voor vrouwen en worden overgebracht door een vrouw.

Vrouwen hebben over het algemeen minder goed geleerd om effectief te reageren in situaties waarin over hun grenzen wordt gegaan. Zelfbewustzijn, wilskracht, initiatieven nemen en opkomen voor zichzelf wordt bij vrouwen van jongsaf aan minder gestimuleerd. Van vrouwen wordt een groot invoelend vermogen en een zorgzame houding verwacht. Hierbij wordt het belang van de ander gesteld boven de eigen verwachtingen en belangen.

Vrouwen voelen zich erg vaak kwetsbaar. Waardoor angst en ondermijning van zelfvertrouwen ontstaat. Hierdoor worden vrouwen vaak beperkt in hun bewegingsvrijheid. Zelfverdediging is ontstaan als antwoord op situaties waarin vrouwen zich bedreigd of onveilig voelen. Vrouwen ontwikkelden een methode die adequaat gedrag aanreikt aan mensen in voor hen onveilige situaties. Cursus is speciaal ontwikkeld om de sterke punten van vrouwen verder te ontwikkelen en toe te passen bij het opkomen voor jezelf met respect voor de ander.

Voor wie is onze cursus?

Voor dames van jong tot oud. De minimum leeftijd is 15 jaar. Er is geen maximum leeftijd.

Kan elke vrouw meedoen?

Wij geloven dat vrouwen zich zelf kunnen verdedigen met hun lichaam en hulpmiddelen die ze hebben. Dus ook met een zwakke rug. Ook al ben je niet sterk, piepjong, kun je geen push ups doen of een flink eind rennen. We kunnen de oefeningen aanpassen en de technieken aanpassen zodat je met een lichamelijke beperking toch die oefeningen kunt doen. Alle technieken zijn eenvoudig te leren. Je hebt er niet veel spierkracht voor nodig, noch een goede conditie. We concentreren op wat je wel kunt, niet op wat je niet kunt.

Je kunt meer dan je verwacht en het is eenvoudiger dan je dacht!

De lessen

De cursus bestaat uit 7 lessen van 1,5 uur .

De lessen worden gegeven door een gecertificeerd docente. Zij heeft tevens een ruime ervaring met karate en heeft daarin een 4e dan (4e zwarte band)

Het minimum aantal deelnemers is 10 en het maximum is 14.

Cursusdagen

De eerstvolgende cursus is gepland op de volgende data:

De cursus start bij voldoende aanmeldingen, geef jezelf alvast op!

Basiscursus “Zelfverdediging voor vrouwen” op zaterdag – 105 euro per deelnemer (Elhatri leden 95 euro)

Les 1. Zaterdag 10:00- 11:30 uur
Les 2. Zaterdag 10:00- 11:30 uur
Les 3. Zaterdag 10:00- 11:30 uur
Les 4. Zaterdag 10:00- 11:30 uur
Les 5. Zaterdag 10:00- 11:30 uur
Les 6. Zaterdag 10:00- 11:30 uur
Les 7. Zaterdag 10:00- 11:30 uur

Wat heb je nodig?

Speciale sportkleding is niet vereist. Draag gemakkelijk zittende kleding die tegen een stootje kan, bijvoorbeeld een trainingsbroek of een legging en een stevig T-shirt. Schoenen zijn in de zaal niet toegestaan. We oefenen op blote voeten of eventueel sokken. Sieraden dragen tijdens de les kan gevaarlijk zijn voor jezelf en voor de ander, bovendien kunnen ze stukgaan. Dus voor de veiligheid graag alle sieraden af voor de les begint.

Locatie

Raedeckerstraat 11, 5623 EX te Eindhoven.

Cursusgeld

Wanneer je ingeschreven hebt, dien je vooraf € 105,- te betalen voor de gehele cursus (95 euro voor leden van Sportcentrum Elhatri). Dit bedrag kun je overmaken op IBAN NL65RABO0151379025 (BIC RABONL2U) t.n.v. Sportcentrum Elhatri Eindhoven. Bij mededelingen graag vermelden: “Weerbaarheidscursus” en startdatum plus naam van de cursiste. Je kunt het ook voorafgaand aan de 1e les bij ons aan de balie per PIN voldoen.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je bellen met 040-2440485. Mailen kan natuurlijk ook: info@elhatri.nl

Inschrijven voor de cursus

Inschrijven kan via dit digitale formulier