20
10
2023

Sterker en Veiliger: Het Gebruik van Lifting Straps bij het Fitnessen

Door Jelle 0

In de wereld van fitness draait alles om progressie. Of je nu streeft naar grotere spieren, meer kracht of een betere algehele conditie, vooruitgang is de sleutel. Een van de hulpmiddelen die je kan helpen om sneller en veiliger vooruitgang te boeken, zijn lifting straps. Deze ogenschijnlijk eenvoudige accessoires kunnen een gamechanger zijn in je fitnessroutine. Laten we eens dieper ingaan op waarom en hoe je lifting straps kunt gebruiken om je fitnessdoelen te bereiken.

Wat Zijn Lifting Straps?

Lifting straps zijn riemen gemaakt van duurzaam materiaal, zoals katoen of nylon, met lussen die je om je polsen wikkelt en een stuk stof dat om de halterstang wordt gewikkeld. Ze zijn ontworpen om je grip op de halterstang te verbeteren en te helpen bij het tillen van zware gewichten. Deze straps worden vaak gebruikt bij oefeningen zoals deadlifts, pull-ups, en rows, waar een sterke grip cruciaal is.

De Voordelen van Lifting Straps

 1. Verbeterde Grip

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het gebruik van lifting straps is een verbeterde grip. Als je moeite hebt om de halterstang vast te houden bij zware lifts, kunnen deze straps je grip aanzienlijk versterken. Dit betekent dat je je kunt concentreren op het aanspreken van de spieren die je wilt trainen, zonder je zorgen te maken over het verliezen van de stang.

 1. Meer Focus op Spierwerk

Lifting straps stellen je in staat om je te concentreren op het aanspannen van de doelspieren zonder dat je gripkracht een beperkende factor is. Dit is vooral nuttig bij compoundoefeningen zoals deadlifts, waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Met behulp van straps kun je je richten op het tillen van het gewicht in plaats van je zorgen te maken over het vasthouden ervan.

 1. Vermindering van Vermoeidheid van de Onderarmen

Het vasthouden van zware gewichten kan leiden tot snelle vermoeidheid in de onderarmen, wat je beperkt in het aantal herhalingen dat je kunt uitvoeren. Lifting straps verminderen deze vermoeidheid en kunnen je in staat stellen om meer herhalingen uit te voeren, wat uiteindelijk kan leiden tot grotere spiergroei en krachttoename.

Hoe Gebruik Je Lifting Straps?

Het gebruik van lifting straps is relatief eenvoudig, maar het vereist enige oefening en techniek. Hier zijn de stappen om ze correct te gebruiken:

 1. Plaats de strap om je pols: Steek je hand door de lus van de strap en trek hem strak om je pols. Zorg ervoor dat de strap stevig vastzit zonder te knellen.
 2. Wikkel de strap om de halterstang: Neem het vrije uiteinde van de strap en wikkel het om de halterstang. Zorg ervoor dat het goed strak zit en dat er geen speling is.
 3. Grijp de halterstang vast: Pak de halterstang stevig vast zoals je normaal zou doen.
 4. Trek de strap strak: Trek aan de strap om ervoor te zorgen dat deze goed is gespannen rond de halterstang.
 5. Begin met tillen: Til de halterstang op zoals je normaal zou doen. De strap zal helpen om een sterke grip te behouden.

Wanneer Moet Je Lifting Straps Gebruiken?

Hoewel lifting straps tal van voordelen bieden, is het belangrijk om ze op het juiste moment te gebruiken. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Bij zware lifts: Gebruik lifting straps vooral bij zware lifts waarbij je grip snel kan bezwijken, zoals bij deadlifts met veel gewicht.
 • Als aanvulling op griptraining: Gebruik ze als aanvulling op griptrainingsoefeningen om je gripsterkte te verbeteren.
 • Niet bij elke oefening: Vermijd het gebruik van lifting straps bij oefeningen waarbij gripkracht een belangrijk onderdeel van de training is, zoals bij kettlebell swings of farmer’s walks.

Conclusie

Lifting straps kunnen een waardevol hulpmiddel zijn om je fitnessdoelen sneller en veiliger te bereiken. Ze verbeteren je grip, verminderen vermoeidheid van de onderarmen en stellen je in staat om je te concentreren op het aanspannen van je spieren. Echter, gebruik ze verstandig en alleen wanneer dat nodig is, zodat je gripkracht niet verslapt. Met de juiste techniek en een goed begrip van wanneer ze te gebruiken, kunnen lifting straps een belangrijke aanvulling zijn op je fitnessroutine en je helpen om sterker en fitter te worden.